דן תורן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דן תורן
לידה 17 באוקטובר 1960
ראש הנקרה, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 29 במאי 2024 (בגיל 63)
תל אביב, ישראל
מקום קבורה מנוחה נכונה, כפר סבא
מוקד פעילות ישראל
תקופת הפעילות 19792024 (כ־45 שנים)
מקום לימודים אוניברסיטת תל אביב, סטודיו למשחק ניסן נתיב עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק זמר-יוצר, פזמונאי, שחקן
סוגה רוק, פופ
שפה מועדפת עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה גיטרה, מפוחית
חברת תקליטים אן אם סי
הד ארצי
נענע דיסק
היי פידליטי
שיתופי פעולה בולטים מאיר גולדברג, שונרא, בלאגן, הזבובים, מאור כהן, ברי סחרוף, יהודית רביץ, פיטר רוט, יובל מנדלסון
פרסים והוקרה פרס אקו"ם עריכת הנתון בוויקינתונים
dantoren.com
פרופיל ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
דן תורן מגיש את תוכניתו "כאן דן" ברדיו 102FM, מרץ 2009

דן תורן (17 באוקטובר 196029 במאי 2024) היה זמר-יוצר, פזמונאי, מדבב, מנחה טלוויזיה, שדרן רדיו, קריין ושחקן ישראלי. זוכה "פרס אקו"ם".

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

דן תורן נולד בקיבוץ ראש הנקרה. אביו אילן תורן הוא שחקן ובמאי מוותיקי תיאטרון חיפה[1]. אמו אילנה תורן-עמית, הייתה עורכת בכירה ב"ידיעות אחרונות" וכיום פסיכולוגית יונגיאנית. בגיל שנתיים עזבה משפחתו את הקיבוץ ועברה לתל אביב שם גדל. שירת בתיאטרון צה"ל. למד בבית הספר לטלוויזיה וקולנוע של אוניברסיטת תל אביב[2].

שימש כמרצה בכיר במסלול ה"רב-מחלקתי" ב"בצלאל"[3], לימד בבתי הספר למוזיקה רימון ומזמור. בנוסף, היה תורן שותף בתוכנית "מפתח סול" עבור נפגעי פוסט טראומה, המתקיימת בקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה. במסגרת פעילות זו העביר תורן, יחד עם אמנים ויוצרים נוספים, סדנאות וכיתות אמן לחיילים שהוכרו כנפגעי פוסט טראומה[4].

בשנת 2021 פרסם תורן ספר אוטוביוגרפי, "חוזר לשם עכשיו" (הוצאת פרדס), בו שיתף, באופן לא כרונולוגי, זכרונות וסיפורים מהקריירה המוזיקלית, אך לא רק, הארוכה שלו[5].

קריירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתיאטרון, בטלוויזיה ובקולנוע[עריכת קוד מקור | עריכה]

תורן התפרסם לראשונה בתחילת שנות השמונים בפינה "על הברזלים", אשר שודרה במסגרת תוכנית הבידור "זהו זה!". בקולנוע הופיע לראשונה בסרט "סיפור אינטימי", וכן שיחק בסרטים "דורית - חשיפה איטית", "בחינת בגרות" ו"עתליה" שזכו להצלחה, והפך לאליל נוער. במקביל, באותן השנים, שיחק בתיאטרון בית ליסין והבימה בהצגות: "אללה כרים", "החוויה הישראלית" ו"בונקר"[2][6].

ב-1987 השתתף תורן בסרטים "המובטל בטיטו" ו"פוטו רומן".

ב-1988 השתתף בהצגה "לשבור את הצופן", בתיאטרון הקאמרי, מחזה המבוסס על סיפור חייו של אלן טיורינג. תורן שיחק את המאהב הצעיר של טיורינג, כאשר את טיורינג שיחק עודד תאומי[7]. בשנת 1989 השתתף תורן בסרטים "תלווה לי את אשתך", ו"אחד משלנו".

תורן היה שותף להקמת ערוץ הילדים ב-1991 ונמנה עם מגישיו הראשונים. בין היתר הגיש שם את התוכנית "נפגשים בשש". הוא הנחה בערוץ עד 1994. בשנת 1993, עבד תורן למספר חודשים כעוזר הפקה בשלוחה האירופאית של ערוץ הטלוויזיה MTV. בין השאר הוא עבד שם בתוכניתו של ריי קוקס (בתפקיד אירוח האמנים באולפן).[8]

בשנת 2000 שיחק לצד קרן מור בסרטו של חגי לוי, "בכורה".

בשנת 2003 שיחק בסדרת הטלנובלה ״משחק החיים״ כשאול ברגר.

בשנת 2009, שיחק תורן בסדרת הטלוויזיה היומית "ראש גדול" בעונה הרביעית והחמישית בתפקיד "יואל בביוף" (עובד במפעל תרופות ואביהם של לירון ורחלי) לצידם של השחקנים מייקל לואיס ואליענה בקייר. עוד באותה שנה, העלה תורן מופע יחיד, בו שילב את שתי אהבותיו, מוזיקה ומשחק, בשם: "דן תורן משחק ושר על חייו". המופע כלל סיפורים אמיתיים על ילדות, על הקריירה, על החברים, על התפתחותו האישית ועל כל הדרך שהובילה אותו להיות אמן יוצר ששר את שיריו[9].

לאורך השנים השתתף תורן גם בדיבוב של סדרות אנימציה רבות, ובהם "המומינים" (את דמותו של סנופקין), "עופל בופל" ֿ(קריין), "במצולות הים עם דלפי", "תיאודור החמור", "זובומפו", "רובוטריקים סייברטרון", "אווטאר: כשף האוויר האחרון", "המיליונרים הצעירים", "מוצאים את דורי" ו"כלב מי שמנגן".

בשנת 2005 השתתף בסרט הקולנוע "שנת אפס".

בשנת 2022 השתתף בסרט התיעודי "עצבני ומהיר: הסיפור של פאסט מיוזיק והפטיפון" של עמית איצקר.

ברדיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

את תחילת דרכו ברדיו עשה תורן בתחנת הרדיו גלגל"צ, חודשים ספורים אחרי עלייתה לאוויר באוקטובר 1993. הוא הגיש את התוכנית "קואופרטיב דן" (עורך מוזיקלי: עוזי פרויס), מידי ימי שישי בשעות הצהריים (בין 14-16).[10]

מ-1995 עד 1998 הגיש תורן, בתחנת הרדיו האזורי "רדיוס", את תוכנית הרדיו "כאן-דן".

בשנת 2008, לאחר הפסקה של כעשור, הצטרף תורן לרדיו תל אביב והגיש מידי יום רביעי (בין חצות ל-2 בלילה) את התוכנית השבועית, "כאן דן 2.0".[11] התוכנית ירדה, לאחר כשנה וחצי, עם פיטוריו של תורן, לצד מגישים נוספים: שרון מולדאבי וליאון פלדמן, בשנת 2009.[12]

בתחילת שנת 2014 שידר תורן למספר חודשים תוכנית דו שבועית, "גוש דן", בתחנת הרדיו 88FM.[13]

בשנת 2020, במהלך מגפת הקורונה, הגיש תורן פינת המלצת האזנה שבועית בתוכניתם של אבי משולם ורועי כ"ץ ברדיו תל אביב.[14]

קריירה מוזיקלית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1984, בעידודו של המוזיקאי מיקי שביב, סולן להקת "טנגו", החל תורן לכתוב את שיריו הראשונים, שהתפרסמו בביצועים של זמרים אחרים. לאלבום הבכורה של שרון ליפשיץ "קולנוע" שיצא ב-1985 כתב תורן ארבעה שירים, ובהם הלהיטים "קולנוע" ו"גידי". לאלבום הבכורה של רמי קלינשטיין "ביום של הפצצה" מ-1986 כתב את השירים "ביום של הפצצה" ו"את שרה ברדיו". לאלבומה השני של ליפשיץ, "שתי בובות על חוט" שיצא ב-1988, כתב תורן שני שירים: "אחד" ו"דני", שאותו כתב והלחין יחד עם ליפשיץ.[15]

בשנת 1988 יצא אלבומו הראשון "לוחמה בשטח בנוי". בחוברת האלבום כתב תורן למיקי שביב תודה מיוחדת על היותו "מורה הדרך". אלבום זה כלל את הגרסה הראשונית ל"לבן על לבן", שהפך ללהיט בגרסה מאוחרת יותר שהופיעה באלבומו עם להקת "שונרא"[16]. את השיר כתב יוסף אל-דרור, ופרט לו כתב והלחין תורן את כל שירי האלבום.[17]

לאחר צאת האלבום הקים תורן להקת ליווי בשם "התרנים", שבהמשך שינתה את שמה ל"שונרא"[16]. הלהקה הוציאה ב-1989 את אלבומה היחיד "נופל על ארבע", שכלל גרסאות מחודשות לשירים "לבן על לבן" ו"סין" מאלבום הסולו של תורן, וכן שירים חדשים שכתב והלחין תורן, שמהם התפרסם השיר "ידיעות מניקרגואה".

ב-1990 הצטרף תורן כגיטריסט ללהקת בלאגן, שבה היו חברים גם דנה ברגר ויובל מסנר. הלהקה הוציאה ב-1992 את אלבומה היחיד "גן עדן עירוני", שתורן כתב את רוב שיריו. מהם התפרסמו בעיקר השירים "גברים מקצוענים" ו"חוץ לארץ". במקביל לחברותו בלהקה כתב תורן מספר שירים לזמרים אחרים, ובהם "השומר של הגן" לאלבומו של ברי סחרוף "הכל או כלום".

בשנת 1993 יצא אלבומו השני של תורן, "חופשה בעליי", ובו בעיקר שירים שיצר בשנים 1991-1990. באלבום השתתפו אמנים ויוצרים רבים, כגון ערן צור, ברי סחרוף, חמי רודנר, רמי פורטיס ודנה ברגר.[18]

באותה שנה השתתף תורן בכתיבת מילים יחד עם ברי סחרוף לאלבומו של סחרוף "סימנים של חולשה". בין היתר השתתף בכתיבת השירים "רעש לבן" ו"הזיות". לאלבומו של יזהר אשדות "יזהר אשדות" שיצא ב-1994 כתב את השיר "הגשם ירד". ב-1995 היה תורן המנהל האמנותי באלבומו של סחרוף "חם על הירח", והשתתף בכתיבת חלק משיריו, כ"מפנה מקום" ו"עד כלות".

בשנת 1996 יצא אלבומו השלישי והמצליח ביותר של תורן, "יורד נמוך". גם באלבום זה, כמו קודמו, שיתף תורן פעולה עם אמנים ויוצרים רבים. האלבום כלל את אחד מלהיטי הסולו הגדולים ביותר של תורן, "שוב השקר הזה", וכן את השיר "אימפריות נופלות לאט", שזכה להצלחה.

בשנת 1997 יצא אלבומו הרביעי של תורן "כלבי רוח", שנחשב למגובש יותר מקודמו. באותה שנה היה תורן שותף מרכזי לפרויקט השירים לילדים "זנב לא שוכח", וכן כתב את השיר "אין לנו מה להפסיד" ללהקת היי פייב.

ב-1998 הקים תורן את להקת העל "הזבובים", שבה היו חברים גם מאור כהן ופיטר רוט. הלהקה הוציאה באותה שנה את אלבומה היחיד, "בזזז...", שעבורו כתב תורן את רוב השירים, והשתתפה בפרויקט גרסאות הכיסוי "עבודה עברית" בביצוע מחודש ל"למה לא אמרת לי" (בוצע במקור על ידי אריק לביא). באותה שנה התפרסמו מספר שירים שכתב תורן לזמרים אחרים, ובהם "איפה הוא עכשיו" לאלבומה של דנה ברגר "פשוט להיות" ו"החיים שממול" לאלבומו של ברי סחרוף "נגיעות".

דן תורן בשנת 2005

בשנת 2000 שימש תורן כיועץ אמנותי באלבומה של יהודית רביץ "געגוע", וכתב חלק משיריו. מהם התפרסם בעיקר השיר "בך לא נוגע" שאותו גם הלחין. בשנת 2001 כתב את המילים עבור שיר הפתיחה של תוכנית הטלוויזיה "הילדים מגבעת נפוליאון", אותו הלחין יחד עם אורי תכלת. באלבומו של ברי סחרוף "האחר", שיצא בסוף אותה שנה, השתתף תורן בכתיבת מספר שירים, ובהם "אבק בנעליים" ו"שוב שיגעון".

ב-2002 העלה תורן את המופע "עוד סיבוב", שבו אירח אמנים שונים. המופע תועד על גבי אלבום, שנקרא "עוד סיבוב - הופעה חיה בבארבי". מתוכו התפרסם בעיקר ביצועם המשותף של תורן וחמי רודנר לשיר "אימפריות נופלות לאט".

ב-2003 הקים תורן עם שי להב לייבל בשם "פה גדול הפקות", ותחת לייבל זה הוציא באותה שנה את ה-EP "מבריח מכס", וב-2004 את ה-EP "מסיג גבול". ב-2003 הקליט תורן עם להב את הדואט "אדוני הממון", שהיה שיר הנושא של אלבומו של להב "אדוני הממון". באותה שנה שיחק תורן בטלנובלה "משחק החיים" וכן בתפקיד אורח בפרק בסדרת הדרמה "שבתות וחגים" (עונה 4). ב-2005 הפיקו "פה גדול הפקות" את האלבום "חבק, יהיה משהו" של הזמרת שרה. באותה שנה התחיל תורן ללמד כתיבה בבית ספר למוזיקה.

ב-2004 פרסם תורן ספר שירים, "וכל הדרך שר שירים", ספר של שיריו הכולל 38 שירים שכתב לעצמו ולאחרים[19].

בשנת 2005 יצא אלבום הבכורה של פיטר רוט, "פיטר רוט", שתורן כתב את המילים לרוב שיריו. לאלבומו של אריק איינשטיין "רגעים" שיצא באותה שנה כתב תורן את השירים "טיול רגלי" ו"משהו טוב" שהלחין רוט.

בתחילת שנת 2006 יצא תורן לסיבוב הופעות עם להקת ה"זבובונים" שבין חבריה היו מאור כהן, פיטר רוט ויובל שפריר. בהמשך השנה יצא אלבומו הבא של תורן, "פרח פרי", יחד עם להקת שליחי הבלוז. שיתוף הפעולה עם הלהקה נולד במופע שנערך לזכרו של מאיר אריאל[20].

בשנת 2008 השתתף תורן באלבום "תעשו מקום" של הראפר סגול 59, בשיר "פינג פונג", שנכתב ובוצע בשיתוף פעולה בין השניים.

בשנת 2009 הוציא תורן את האלבום "מילים נוזליות", אותו הקליט יחד עם הראל שרייבר (מהלייבל האלקטרוני "אק-דאק") ב-31 במאי 2008, בשידור חי ברדיו תל אביב, במסגרת תוכניתו השבועית, "כאן דן 2.0". האלבום הוצע להורדה בחינם באתר האינטרנט שלו, בלי שהפיץ אותו באופן מסחרי[21]. באותה שנה השתתף בסדרת התעודה 'הנרגנים', יחד עם משתתפים אחרים כגון גידי גוב, רון קופמן, יאיר ניצני ועוד.

בשנת 2010 זכה בפרס אקו"ם לעידוד פרסום היצירה על שם אמיתי נאמן למחבר[22].

במרץ 2011 יצא אלבומו של תורן "מתחת לרדאר". באותה שנה יצא אלבומו של ברי סחרוף "אתה נמצא כאן", שבו השתתף תורן בכתיבת שלושה שירים[23]. מהם הצליח במיוחד השיר "העין". כמו כן שימש תורן באותה שנה כיועץ אמנותי באלבומו של תומר יוסף "השחר 35". תורן אף השתתף בכתיבת חלק משירי האלבום. כמו כן היה מעורב ביצירת אלבומה של ג'ודי ענתבי "חדרים", והשתתף באלבומה של יסמין אבן "לחשים". באותה שנה השתתף תורן כאורח באלבום הבלוז-פולק "עוד נוסע אחד" של סגול 59.

ביולי 2012 הוציא תורן את אלבומו האינטרנטי החמישי - דיבור בציבור, את המוזיקה כתב ברי סחרוף, ואת המילים כתב תורן, מלבד שני שירים.

באוגוסט 2012 הוציא תורן בחברת היי פידלטי את "איים אבודים" מארז של 5 אלבומים שיצאו קודם לכן רק באינטרנט[24].

ב-10 ביולי 2013 הוציא תורן את האלבום "קפטן דנימו ונערי הסיפון". האלבום הוקלט יחד עם איתי פרל והדר שכטר. האלבום כולל 12 שירים, אשר הוקלטו בסלון הבית של איתי פרל בשנת 2012 בנוכחות קהל חי. חלק מהטקסטים מקוריים וחלק לחנים לשירי משוררים.

בשנים 2013–2014 לימד קורס שירה במחלקה ללימודים הומניסטיים ואמנויות, הטכניון: "זווית ראייה מיוחדת הנובעת ישירות מתוך עולם כתיבת השירים בהשלכה לארכיטקטורה".

בשנת 2014 הקים את להקת 'לואי מרשל' יחד עם יובל מנדלסון, יובל שפריר, עופר קורן ורעי הדס. כל השירים לאלבומם הראשון 'כל הסימנים מראים' נכתבו על ידי תורן ומנדלסון במשותף והופקו על ידי יובל שפריר. הלהקה גייסה את הכסף להפקת האלבום במימון ההמונים בהדסטארט[25]. כמו כן בשנת 2014 השתתף בסרט 'הגננת' של נדב לפיד וזכה בשבחים רבים על תפקיד דודו של הילד המשורר בסרט[26].

ביוני 2016 הוציא תורן אוסף כפול בשם 'לא ארזתי לבד' בחברת נענע דיסק, המסכם שלושים שנות יצירה מוזיקלית. האוסף, שערך דרור נחום, הורכב משני חלקים - דיסק א' הורכב משירים ששר תורן בעצמו, ובו שני שירים חדשים, ודיסק ב' משירים שכתב לאחרים. עם הוצאת האוסף יצא גם סרט תיעודי ביוגרפי קצר בשם "כל עוד זה מתגלגל - מסע בחייו המוזיקליים של דן תורן" אודות הקריירה המוזיקלית של תורן ביוזמתו של המוזיקאי והבמאי ירון אמיתי. אמיתי הפיק, וצילם את הופעותיו של תורן במשך עשור, וקיים ראיונות עם אמנים ואנשי תקשורת כמו מאור כהן, יואב קוטנר והחלילנית טלי רובינשטיין[27].

בשנת 2019 השתתף בפסטיבל דרך הנדיב שהתקיים בפרדס חנה, לצד ירונה כספי, זאב טנא, יובל מנדלסון, סטלה גוט ואחרים[28].

בשנת 2020 הוציא תורן EP, בהפקת ברי סחרוף ועופר קורן, "בין שמש לירח"[29][30].

בשנת 2021 השתתף באלבום האוסף "הוצאו מהקשרם", אלבום המוקדש לשיריו של יענקל'ה רוטבליט. במסגרתו ביצע את השיר "במקום חוברת לזכרו". בפרויקט השתתפו אמנים מוכרים דוגמת יובל מנדלסון, האחים צברי, נומקה, עומר מושקוביץ, תמר אפק, אור אדרי ואמנים אלטרנטיביים נוספים מעולם הפאנק והפולק[31].

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

דן תורן היה גרוש ואב לשני ילדים. אחותו היא התסריטאית נעמה תורן. לתורן עוד אח ואחות שלא מאותה האם.

נפטר ב-29 במאי 2024 בבית החולים איכילוב בתל אביב לאחר מאבק במחלת הסרטן[32]. נקבר בבית העלמין האזרחי מנוחה נכונה בכפר סבא.

דיסקוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי סולו[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי אולפן[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיני-אלבומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי אינטרנט[עריכת קוד מקור | עריכה]

תורן העלה לאינטרנט מספר אלבומים הניתנים להורדה חינמית דרך האתר הרשמי שלו.

הופעות[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • "איים אבודים" (מארז של 5 אלבומים) 2012
  • "לא ארזתי לבד" (אלבום כפול) (2016)

עם להקת שונרא[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם להקת בלאגן[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם להקת הזבובים[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם לואי מרשל[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • כל הסימנים מראים (2014)

פילמוגרפיה (רשימה חלקית)[עריכת קוד מקור | עריכה]

טלוויזיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • "וכל הדרך שר שירים", הוצאת מיתוס מסחר אלקטרוני בע"מ, 2004- קובץ ראשון של 38 שירים, המסכם מעל עשרים שנות כתיבת פזמונים.
  • "חוזר לשם עכשיו", הוצאת פרדס (2021)

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דן תורן בוויקישיתוף

ראיונות

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ חנה טננבוים, על עצים ותפוחים, כתבה על בנים הבוחרים במקצועות של אביהם, בהם גם דן תורן ואביו אילן רונן (עמ' 24-25), מעריב, 5 בנובמבר 1984
  2. ^ 1 2 רמי רוזן, התורן נפל לא רחוק מהעץ, כותרת ראשית, 9 בנובמבר 1983
  3. ^ תקשורת חזותית: סגל, באתר בצלאל
  4. ^ מידע על תוכנית מפתח סול, באתר האינטרנט של הקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה
  5. ^ דף הספר "חוזר לשם עכשיו", באתר פרדס הוצאה לאור
    דן תורן, פרק מהספר "חוזר לשם עכשיו", באתר הארץ, 2 בספטמבר 2021
    נדב מנוחין‏, בראש התורן: ספר הזכרונות של דן תורן מלא בהתרגשות ממוזיקה , באתר וואלה‏, 1 בדצמבר 2021
  6. ^ שוש אביגל, אבא שהוא כשלון, כותרת ראשית, 15 ביוני 1983
    שוש אביגל, פיקניק בשדה הקרב, כותרת ראשית, 19 באוקטובר 1983
  7. ^ רחלה זנדבק, חידה אנגלית, כותרת ראשית, 16 בספטמבר 1988
  8. ^ ליקי אגינסקי, הגשתי לאיגי פופ סנדוויץ על העבודה בערוץ ה-MTV.(עמ' 60-61, 68), חדשות, 26 בנובמבר 1993
  9. ^ אבישי מתיה, ‏"במקום לספר לפסיכולוג,אני מספר לקהל", באתר גלובס, 25 באוקטובר 2009
  10. ^ אזכור התוכנית "קואופרטיב דן" אותו הגיש דן תורן בתחנת גלגל"צ, בדף הפייסבוק דן הנוסע בזמן
  11. ^ אור ברנע, דן תורן חוזר לרדיו, באתר ynet, 10 בפברואר 2008
  12. ^ ערן סויסה, "רדיו תל אביב" משנה כיוון, באתר nrg‏, 9 בספטמבר 2009
  13. ^ נועה הרשקוביץ‏, רמי פורטיס ישדר ב-88FM, באתר וואלה‏, 31 באוקטובר 2013
  14. ^ אזכור פינת המלצת האזנה בתוכניתם של אבי משולם ורועי כ"ץ, בדף הפייסבוק של דן תורן
  15. ^ יוסי חרסונסקי, כשרון עכשיו. על אלבום הבכורה של שרון ליפשיץ., מעריב, 13 בדצמבר 1985
    תלמה אדמון, ליפשיץ ברמת השרון, מעריב, 22 ביולי 1988
  16. ^ 1 2 רונן טל, מתחמם והולך, חדשות, 22 ביוני 1989
  17. ^ גיורא פרבר, בחינת בגרות, ביקורת על אלבום הבכורה לוחמה בשטח בנוי, חדשות, 3 במרץ 1988
  18. ^ עמית שהם, דון קישוט סהרורי, ביקורת על האלבום חופשה בעליי, חדשות, 27 בינואר 1993
  19. ^ שגיא בן נון, ספר שירים של דן תורן, באתר הארץ, 9 באוגוסט 2004
  20. ^ תמר סוקניק, מופע חגיגי להשקת אלבומו החדש של דן תורן, באתר הארץ, 10 באוקטובר 2006
    אבי לבקוביץ', עכבר העיר תל אביב, אלבום תשיעי לדן תורן, באתר הארץ, 20 ביולי 2006
  21. ^ אסף נבו, רדיו גה גה - על הקלטת האלבום עם הראל שרייבר במהלך תוכנית הרדיו "כאן דן 2.0", באתר Mooma, בארכיון האינטרנט
  22. ^ ליה פן, הוכרזו זוכי פרס אקו"ם למוזיקה פופולרית, באתר הארץ, 25 בינואר 2011
  23. ^ בן שלו, דן תורן מציג בכנות ובהומור את חבילת החיים של פועל רוק בגיל המעבר, באתר הארץ, 27 ביוני 2011
  24. ^ בן שלו, דן תורן צועד עם הזמן, באתר הארץ, 15 בנובמבר 2012
  25. ^ לואי מרשל היא להקת הרוק החדשה של דן תורן ויובל מנדלסון, באתר headstart.co.il
  26. ^ אתר למנויים בלבד אורי קליין, "הגננת" של נדב לפיד: מהסרטים הייחודיים והמרגשים שנעשו כאן, באתר הארץ, 20 במאי 2014
  27. ^ אתר למנויים בלבד בן שלו, דן תורן הוציא את אחד האוספים הטובים ביותר של השנים האחרונות, באתר הארץ, 4 באוגוסט 2016
  28. ^ פסטיבל דרך הנדיב 2019, מוסף תרבות, הארץ
  29. ^ דף האלבום "בין שמש לירח", באתר פטיפון
  30. ^ אתר למנויים בלבד בן שלו, דן תורן: "הפעם לא היתה לי תחושה שאני צריך להראות משהו למישהו", באתר הארץ, 20 בינואר 2020
  31. ^ יעקב בר-און, ‏רוטבליט אלטרנטיבי: האלבום שמצדיע לקלאסיקון והמורד של המוזיקה העברית, באתר מעריב אונליין, 3 בפברואר 2021
  32. ^ רן בוקר, המוזיקאי והשחקן דן תורן הלך לעולמו בגיל 63, באתר ynet, ‏29 במאי 2024